mandag 14. januar 2013

"Same procedure as every year James"


Foto: Anki Helgor  
Januar er her og avisene og ukebladene kapper om å pirre din dårlige samvittighet ved å tilby deg ”løsningen” på julas etegilde. Dagbladet lokker med overskriften ”Gå ned 8 kg på to uker”. VG lover at du kan bli kvitt magefettet hvis du bare kjøper deres avis og følger rådene der. Ukebladet Hjemmet reklamerer med ”Den nye suppekuren” som lover at du går ned 2 kg i uka etc. Selv treningsbladet I Form som fremmer sunn livsstil og ikke hurtige slankekurer, kommer med slanketips denne uken: ”Bytt ut tortillalefsa med kålblad og bli slank…” mmm… yummy…

”Same procedure as every year James”

Det er det samme hvert år. Før jul kappes media om å fete deg opp ved å gi deg de beste oppskriftene på ribbe og julekaker, for så å spille på din dårlige samvittighet i januar og komme med tåpelige slanketips. Alt for salgstall og penger i kassa.

…og vi går fem på, hver gang!

I et TV intervju om nyttårsforsetter røpet en mann at dette var hans 18´de år med samme nyttårsforsett, nemlig å gå ned i vekt! 18´de året?!!? Noe sier meg at metoden hans ikke virker...

Lykkelige tider for treningsgigantene

Alle som trener fast på et treningssenter vet jo at det er pyton å være der i januar. Midt i den verste influensasesongen koker både feberen og spinningsalene. Da fylles salene opp til det ubehagelige og alle apparater er okkupert av overivrige jo-jo slankere og svette karer med dårlig løfteteknikk. Nå skal det slankes, strammes, formes, og mirakler skal utrettes på særdeles kort tid.

Vi tegner nye treningsavtaler og forplikter oss til å betale dyre dommer for å komme i form. Samtidig overbeviser vi oss selv om at den bittelille haken det er å måtte binde avtalen til ett helt år, er en investering i både helse og økonomi. I år skal jo alt bli annerledes, i år skal vi nemlig lykkes.

Allikevel, hvert år når februar kommer har det skjedd en mystisk endring. Salene tømmes og det er igjen mulig å puste fritt om man ønsker seg en tur på tredemølla. Om det er influensaen eller dabbende treningsiver som er årsaken skal jeg ikke uttale meg for stort om men jeg har mine mistanker! 

Hvordan bryte denne evige runddansen?

Mitt tips er å ikke gjøre det samme som du har prøvd tidligere, i den tro at DENNE gangen kommer det til å virke! Det er en grunn til at det ikke har virket tidligere!

Å legge opp et løp der du skal gå fra å trene to ganger i måneden til å trene fem dager i uka er urealistisk! I tillegg blir mange demotiverte og skuffet da de forventede (raske) resultatene uteblir. Trening alene gir liten vektnedgang. Man pleier å si at når det gjelder vektreduksjon er forholdet 20/80 trening og mat. 20% av vekttapet skyldes treningen og 80% er takket være kostomlegging. Når det er sagt er det fortsatt mange og gode grunner til å trene så ikke slutt med det!

Tren mindre!

Ikke bare tren kondis fordi det forbrenner mest fett. Tren styrke i tillegg da muskler "spiser" kalorier og øker dermed forbrenningen din, samtidig som du unngår de høye verdiene av fettlagringshormonet kortisol som du får ved mye kondisjonstrening.

Tren korte økter med så høy intensitet at du nærmer deg maks. Korte økter er lettere å sette av tid til og lettere å motivere seg for enn milelange løpeturer. Skal du løpe så kjør gjerne tøffe intervaller i 20 min før du gir deg for dagen. Ta deg totalt ut i ca. et halvt minutt før du tar pause, kjør så på med neste sett innen kort tid. Venter du for lenge (1-2 min) mellom settene mister du mye av effekten.

Ved å trene mindre betyr ikke dette at du skal bevege deg mindre. Kom deg opp av stolen og beveg kroppen i daglige gjøremål, men selve treningen blir mer effektiv og lettere å gjennomføre for en som ikke har treningen indoktrinert i hverdagen fra før av, ved å øke intensitet og korte ned på tid. Dette øker sannsynligheten for at du fortsetter å trene fremfor urealistiske høye målsetninger om fem timer trening i uka.

Spis så mye du overhodet klarer!


Husk at alt har med mengden å gjøre. Spis alt du klarer av grønnsaker! Fyll minst halve tallerkenen med grønnsaker til hvert måltid. (Ja dette gjelder også frokost, lunsj og kvelds) Spis grøntfòr til mellommåltider og eksperimenter med vegetarretter. Det finnes masse gode oppskrifter på nettet som gjør at grønnsakene blir litt mer spennende. Pass da selvfølgelig på innhold av raffinerte matvarer som ris, pasta og brød etc. 

Grønnsakene inneholder masse fiber og mikronæringsstoffer som gjør at søtsuget forsvinner, du får drøssevis av fiber for tarmen og du vil mest sannsynlig oppdage at kulen på magen forsvinner også ;-) Spis mindre av de mest stivelsesrike grønnsakene. Som en regel er dette grønnsaker som vokser under bakken.

På toppen av dette er det viktig å få i seg nok protein og sunt fett. Spis kylling, fisk av alle slag, egg, bønner og linser. Avocado, nøtter og fet fisk er gode kilder til sunt fett. Fyll på med et par frukter daglig og du har fått i deg de karbohydratene du trenger også.

Drikk vann som tørstedrikk men spice det gjerne opp med en skive ingefær, litt sitron eller agurkskiver!

Og så til slutt, det aller viktigste: Kutt sukker!!! Lag heller fristende bærsmoothies med avocado og banan som kosemat. Frys bærene og bananene før du kjører dem i blenderen med litt vann eller yoghurt og du har en nydelig iskrem!

Da alle grønnsakene også bidrar med noe vi kaller prebiotika (mat for tarmbakteriene dine) så vil du mest sannsynlig holde deg friskere også da tarmbakteriene våre er vårt største immunforsvar! Ekstrabonus der altså.

Synes du det høres spennende ut å spise mer og trene mindre men ennå få helsegevinster? Sjekk ut dette: Spis mer, tren mindre


Lykke til med et friskt nytt år!

Ingen kommentarer: